Home > L’association > Történelmünk

1990-es évek: A humanitárius segítségnyújtás kora

A 80-as évek végén Jean Magnan atya egy csoport Marseille-i középiskolást mozgósított, szociális és kultúrális tevékenységek érdekében. 1989-ben a Ceaucescu rendszer megdőlése után Jean Magnan Romániába jött és elhatározta, hogy adományokat gyűjt, melyeket ide küld. Megérintette őt az árva gyerekek tragikus helyzete, így 1991-ben elhatározta, hogy Szatmárnémetibe költözik. Egy önkéntescsoport segítségével a létrehozott egyesület segített az árvákon, szociális fejlődési és nevelési, tanulási lehetőségeket nyújtottak, illetve ösztöndíjat adtak olyan fiataloknak akik tanulni szerettek volna, de a család anyagi háttere nem engedte ezt meg.

2000-es évek: Család típusu ház kialakítása

A 2000-es évek elején Románia kormánya az Európai Unió kérésére bezáratta az árvaházakat. Az egyesületünk is kivette a részét az új, alternatív megoldásból, létrehozott egy család típusu házat, ahol szinte 30 gyermeknek adott otthont.

Ez időben az egyesületünk felvette a kapcsolatot egy Saint- Aunès-i (Montpellier) Emmaüs közösséggel. Konvojok, látogatások, a tagok találkozása, stb… egy álmot kialakítva először, aztán egy reális tervet arról, hogy Szatmárnémetiben egy Emmaüs közösséget hozzanak létre.

2009: Egy óriási kihívás: nehéz élethelyzetben lévő fiatalok integrálása

Figyelembe véve, hogy az állam gondját viseli a kiskorúaknak az egyesületünk elkezdett fókuszálni azokra a fiatalokra, akik a gyermekvédelmi rendszerből kerülnek ki. Ezeknek a személyeknek nincs megfelelő anyagi hátterük, sok esetben a nevelés hiányával is küzdenek, különösen sebezhetőek, főképp azok, akik valamilyen mentális fogyatékossággal élnek. Sok esetben ez a mentális fogyatékosság annak tudható be, hogy éveken keresztül a gyermekvédelmi rendszerben éltek.

Ez az Emmaüs közösség egy olyan helyzetre ad választ, amely sok fiatalt érint Romániában. A „rendszer árváin” az egyesület lakhatási és munkahely lehetőséggel segít nekik a professzionális és szociális integrálódásban, lehetőséget az önálló életre.

2010: Az `Emmaüs` projekt elindítása

2010 januárjában fogadtuk az első „compagnon”-t (azok a kedvezményezettek, akik az egyesület közösségén belül élnek és dolgoznak), ez után kis idővel a többiek is csatlakoztak hozzá. A cél, hogy az Emmaüs mozgalom tapasztalataiból tanuljunk, de ugyanakkor választ is adjunk egy a helyi szociális-ekonómiai valóságra.

Számos ekonómiai tevékenységet kezdtünk el 2011 áprilisától integrációs céllal: fast-food; egy üzlet, amiben bútorokat/edényeket/ruhákat árusítunk; a fiatalok háza és az üzlet körüli javítások. Ugyanebben az időben a közösségünk fiatal dolgozóik továbbképzésben részesülnek Franciaországban, illetve Romániában, ezek a képzések a következő témájuak lehetnek: főzés, javítás, ruhák válogatása, stb.

2013 februárjától a `Freres Europa Egyesület` az Emmaüs mozgalom részévé vált.

2014: Az új szatelit közösség Temesváron

2014 elején az egyesületünk kapott egy házat nem messze Temesvártól és elhatároztuk, hogy megnyitunk egy szatelit közösséget ott. 2014 márciusában megnyitottunk egy farmot, Szentmártonon (a faluban, ahol a házat kaptuk), melynek a célja egy izolált hely létrehozása volt, olyan fiataloknak, akik valamilyen függőséggel küzdenek (társ, drog, stb.). 2014 októberében megnyitottuk bútorüzletünket a városban. Ennek köszönhetően a temesvári közösség financiálisan túlélte és munkahelyet tudott biztosítani a nehéz sorsban lévő fiataloknak. Végül 2016 júniusában ezt a közösséget bezártuk, és az összes tevékenységünk átkerült Szatmárnémetibe.

2016: Új üzlet Szatmárnémetiben

2016 áprilisában tágítottuk tevékenységi körünket, egy új üzlethelyiség vásárlásával Szatmárnémeti központjában. Az üzlet felújítása az alkalmazottak és a fiatalok kemény munkája révén valósult meg. Szeptemberben megnyitottuk ezt az új helyet, ahol bútor-, edényes- és ruhásüzlet kapott helyet, illetve egy nyári kert fast-food-al és kávézóval.

Napjainkban az egyesület 30 fiatalnak ad otthont és munkahelyet Szatmárnémetiben, illetve továbbra is végez animációt és ösztöndíjat oszt a diákoknka.

ea05c641811870f1c7f2ccdaae745680qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq